Maatschappij van Weldadigheid.
Wilhelminaoord.
Op 5 juli 1821 wordt Anthonij van Puffelen, geboren 01-09-1782 te Oudewater, godsdienst Hervormd, ingeschreven in Wilhelminaoord als kolonistenvader. Met Anthonij komen mee zijn echtgenote Gerrigje de Rotte, geboren 02-04-1794 te Oudewater en hun twee dochters Teuntje, geboren 13 maart 1812 te Oudewater en Cornelia, geboren 23 december 1815 te Oudewater.
Bij aankomst wordt het gezin geplaatst in Kolonie II, Wilhelminaoord. Daarmee behoren ze tot de eerste bewoners van Kolonie II.
Voor het verblijf van dit gezin in de Kolonie is een contract opgemaakt met de Regenten van het Armen- en Weeshuis te Oudewater.
Het gezin is ingeschreven geweest als wonende op hoeve nr.: 95, 105, 120, 6 en 9.
Op 09-01-1830 geplaatst in de ambtenarenwoning van kolonie II. Juli 1833 overgenomen uit de sterkte der ambtenaren en in kolonie II geplaatst. Op 30-10-1833 van kolonie II naar kolonie I, hoeve nr.105.
Op 23 november 1825 wordt zoon Cornelis Abraham van Puffelen geboren. Later zal ook de (buitenechtelijke) zoon van dochter Teuntje, Johannes Antonie van Puffelen, geboren 26 februari 1832, in het gezin worden opgenomen. Teuntje trouwt op 24 mei 1836 met Pieter van der Windt, geboren 20 november 1810 te Nootdorp. Pieter staat in de kolonie ingeschreven als kolonist, arbeider en bouwboer. Teuntje is overleden op 15 augustus 1876 te Veenhuizen en begraven op het kerkhof aldaar. Pieter van der Windt is 6 juni 1878 overleden in Ommerschans (verpleegde in Ommerschans bij overlijden).
Johannes Antonie van Puffelen is op 17 december 1856 gewettigd door Pieter van der Windt te Vledder. Akte nummer 19, d.d. 19 december 1856 te Vledder. Drents Archief. Reg.nr. 1856/0166.028. Johannes wordt onder-veenbaas en later veenbaas. Zijn vertrek uit de kolonie valt gelijk met de huwelijksdatum van zijn grootmoeder Gerrigje de Rotte met Jacobus Baas.
In het begin had Anthonij van Puffelen uit Oudewater het niet naar zijn zin in de kolonie. Zo had hij klachten over het eten van aardappelbrood (dat at hij niet) en had hij bezwaar tegen de lange voettocht naar de kerk in Steenwijkerwold. Opmerkelijk is dat het hier de katholieke kerk betrof terwijl Anthonij als Hervormd stond ingeschreven. Ook schijnt hij een gerucht te hebben verspreid over het asociale gedrag van een andere familie in de kolonie.
*-*-*-*
Na het overlijden van Anthonij van Puffelen huwt zijn weduwe Gerrigje de veel jongere kolonistenzoon Jacobus Baas. Over al deze feiten schrijft Wil Schackmann het volgende in zijn boek “De Proefkolonie”.
Gewilde weduwen
Over het ‘dichtslibben’ van de vrije koloniën gaat het op blz. 386 van het boek. Bestaande kolonistenfamilies namen steeds meer hoeves in gebruik, waardoor er nauwelijks nog ruimte was voor nieuwe plaatsingen. Een van de manieren voor een kolonistenzoon/dochter om zelf kolonist op een koloniale hoeve te worden, is het huwen van de weduwe/weduwnaar van een overleden kolonist of kolonistenvrouw.
De gegevens over de koloniën zijn niet ver genoeg in kaart gebracht om betrouwbare percentages te kunnen geven, maar het valt op dat met name huwelijken tussen kolonistenweduwen en veel jongere kolonistenzonen of ingedeelden, vrij vaak voorkwamen.
Jacobus Baas en Gerrigje van Rotte, de weduwe van A. van Puffelen*
Anthonij van Puffelen kwam 3 juli 1821 aan in Wilhelminaoord en behoorde daarmee tot de eerste bewoners van die toen net opgerichte kolonie. Samen met de andere kolonist uit Oudewater, Jacobus Bouwman, kwam hij bij Johannes van den Bosch vragen of hij weer naar huis mocht omdat ze te katholieke kerk te ver weg vonden om ‘een behoorlijk gebruik van de godsdienst te kunnen maken’.
Na zijn dood hertrouwt zijn weduwe met een buurjongen.
Diens vader, Thomas Baas, is ongeveer gelijkertijd in Wilhelminaoord aangekomen. Op 22 juli 1821 arriveerde hij als uitgezondene door de subcommissie van weldadigheid Goes. Zoon Jacobus Baas is 26 jaar als hij met buurvrouw-weduwe van Puffelen, dan 44 jaar, trouwt. Ze overleeft hem ook nog eens ruimschoots. Jacobus overlijdt in 1861, Gerrigje van Rotte weduwe van Puffelen in 1874 op de gezegende leeftijd van 80 jaar.